Żurek w chlebie na Wielkanoc. Przepis na tradycyjną, świąteczną zupę, którą zachwycisz domowników

Materiał promocyjny we współpracy z SM Mlekpol
Żurek w chlebie efektownie wygląda na wielkanocnym stole
Żurek w chlebie efektownie wygląda na wielkanocnym stole Getty images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Świąteczny żurek w chlebie to pomysł na wyśmienite i bardzo efektowne danie, które będzie się pięknie prezentowało na wielkanocnym stole. Przygotowanie zupy nie jest trudne, za to efekt na pewno zachwyci domowników. Wypróbuj nasz przepis na wyborny żurek w chlebie.

W skrócie

Żur to jedna z najstarszych i najpopularniejszych polskich zup, na całym świecie kojarzona właśnie z naszym krajem. Podstawę tego tradycyjnego dania stanowi zakwas chlebowy, który powstaje najczęściej z żytniej maki. To właśnie on odpowiada za charakterystyczny, kwaśny smak zupy. Żurek można, a nawet warto jeść przez cały rok – zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, ponieważ doskonale syci i rozgrzewa. Najczęściej jednak podajemy go na Wielkanoc. Warto bowiem wiedzieć, że postny żur był ubogą, codzienną zupą, a tylko od święta okraszano go boczkiem i kiełbasą, a także dodawano jajka. Przepis na żurek w chlebie, który chcę ci dzisiaj zaproponować jest właśnie odświętny. Będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole.

Żurek – przepis na tradycyjną zupę wielkanocną w chlebie

Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żurek,100
  • 2 l bulionu (drobiowego lub warzywnego),
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • ¼ selera,
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%,
  • 400 g surowej białej kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 4 jajka na twardo,
  • 4 gotowe chlebki do żurku,
  • sól, pieprz.

Polecam także: Zachwycająca sałatka mimoza na Wielkanoc

Jak zrobić wielkanocny żurek w chlebie?

  1. Zaczęłam od umycia i obrania marchewki, pietruszki oraz selera, które pokroiłam w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w nieco większą kostkę.
  3. Warzywa umieściłam w garnku i zalałam bulionem. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Całość gotowałam na średnim ogniu, aż warzywa zmiękły.
  4. Gdy warzywa się gotowały, pokroiłam boczek w drobną kostkę i podsmażyłam na oleju.
  5. Do zrumienionego boczku dodałam posiekaną cebulę i smażyłam, aż się zeszkliła.
  6. Białą kiełbasę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię do boczku z cebulą.
  7. Smażyłam całość kilka minut, a pod koniec dodałam jeszcze posiekany czosnek.
  8. Zawartość patelni przełożyłam do gotującego się wywaru warzywnego. Wymieszałam i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.
  9. Następnie dodałam do zupy zakwas na żur i dokładnie wszystko wymieszałam. Zagotowałam żurek, po czym zdjęłam z ognia.
  10. Po 10 minutach dodałam do zupy śmietankę, chrzan i doprawiłam solą oraz pieprzem.
  11. Gotowy żurek wlałam do wydrążonych chlebków. Do każdej porcji włożyłam przekrojone jajko na twardo.

reklama

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Żurek w chlebie na Wielkanoc. Przepis na tradycyjną, świąteczną zupę, którą zachwycisz domowników - Strona Kuchni

Wróć na lubin.naszemiasto.pl Nasze Miasto