W skrócie:
Mam dziś dla ciebie wyjątkowy przepis na ciasto z czereśniami i budyniem. Jest delikatne i nie za słodkie. Prawdziwe niebo w ustach. Jego przygotowanie składa się z trzech etapów, ale nie są one skomplikowane i na pewno sobie z nimi poradzisz. Najpierw robię proste kruche ciasto, a następne łatwy krem budyniowy. Na koniec zabieram się za czereśnie, które gotuję z mąką ziemniaczaną. W ten sposób powstaje coś w rodzaju frużeliny lub kisielu z czereśni. Dzięki temu do ciasta nie potrzebujemy aż tak wielu owoców, które są dość drogie. Ciasto wychodzi wspaniale i bardzo trudno je zepsuć. Jest efektowne i niesamowicie smaczne.
Ciasto z czereśniami i budyniem
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 30 minut
Porcja: standardowa forma do tarty
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej,
kostka zimnego masła,
3 żółtka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli.
Na krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
2 szklanki mleka,
kostka masła,
2 łyżki cukru.
Dodatkowo:
200 g czereśni,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru,
150 ml wody
listki mięty do dekoracji (opcjonalnie).
Jak zrobić ciasto z czereśniami i budyniem?
Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone zimne masło i zaczęłam „mieszać” nożem. Następnie dodałam żółtka, cukier i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.
Masło do kremu budyniowego powinno być całkowicie miękkie, więc wyjęłam je wcześniej z lodówki.
W rondelku podgrzałam 1,5 szklanki mleka i 2 łyżki cukru. Zagotowałam.
W kubeczku wymieszałam resztę mleka z budyniem. Wlałam do rondelka. Wymieszałam całość.
Krem budyniowy przelałam do miseczki, przykryłam folią, żeby nie zrobił się kożuch i zostawiłam na ok. 2 godziny do przestygnięcia.
Z lodówki wyjęłam ciasto, wylepiłam nim formę do tarty, ponakłuwałam widelcem i piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowałam frużelinę z czereśni. Owoce wydrylowałam, włożyłam do garnka, zalałam 100 ml wody, dodałam cukier i zagotowałam.
W kubku wymieszałam 50 ml z mąką ziemniaczaną, dodałam do czereśni i gotowałam ok. 5 minut. Zostawiłam do przestudzenia.
Na upieczonym kruchym cieście rozsmarowałam masę budyniową. Na to położyłam frużelinę z czereśni.
Ciasto z czereśniami wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorowałam listkami mięty.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?