Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Oto, co zjecie w restauracji Niebieski Homar w Lubinie. Taki homar jest 1 na 200 milionów! ZDJĘCIA

Andrzej Jaworski
Andrzej Jaworski
Dania serwowane przez restaurację Niebieski Homar w Lubinie mają być niebanalne i wyjątkowe. Niebieski homar trafia się w głębinach 1 na 200 milionów
Dania serwowane przez restaurację Niebieski Homar w Lubinie mają być niebanalne i wyjątkowe. Niebieski homar trafia się w głębinach 1 na 200 milionów Andrzej Jaworski / FB Niebieski Homar Lubin
Udaliśmy się z wizytą do restauracji Niebieski Homar w Lubinie, która mieści się przy ul. Zielonogórskiej 1. Sprawdziliśmy, co tam można zjeść. Czy ten lokal jest tak wyjątkowy i jak unikatowy w morskiej toni jest niebieski homar? Oceńcie sami!

Spis treści

Niebieski homar trafia się jeden na dwieście milionów złowionych okazów. Jest wyjątkowy, tak jak wyjątkowa chce być lubińska restauracja

W przytulnym wnętrzu utrzymanym w morskiej stylistyce, lokal raczy gości szerokim wachlarzem dań: od tradycyjnej zupy frutti di mare i świeżych owoców morza, po żywe homary oraz ostrygi z okazałego homarium.

Dla tych gości, którzy nie gustują w oceanicznych przysmakach, restauracja oferuje dania tradycyjne, jak żeberko wieprzowe w glazurze z mixem sałat czy kotlet schabowy na zasmażanej kapuście z podgrzybkami. Możemy tu także zamówić lane piwo i – czego nie ma w bliskiej okolicy – lane wino.

Restauracja w Lubinie inna niż wszystkie

Największym hitem wśród klientów jest deska owoców morza, podawana dla 1 lub 2 osób. W restauracyjnej karcie znajdziemy również ofertę przygotowaną z myślą o dzieciach.

- Miałem marzenie, żeby stworzyć w Lubinie restaurację inną niż wszystkie, taką, jakiej dotychczas w naszym regionie nie było. Restaurację z klasą, z której bylibyśmy dumni i tak wyjątkową, jak niebieski homar, trafiający się raz na 200 milionów - mówi Łukasz Ćwiertniewicz, właściciel lokalu.

I dodaje:

- Wszystko tu jest moim autorskim pomysłem stworzonym od serca, który udało się zrealizować w nieco ponad miesiąc. Nie wynajmowałem do tworzenia wystroju lokalu żadnego projektanta.

Manager lubińskiej restauracji to Krzysztof Kuśmierek

- Dostawy bezpośrednio z giełdy w Holandii mamy dwa razy w tygodniu: w każdy poniedziałek i czwartek, a dzięki homarium świeże ostrygi są dostępne w ofercie cały czas. Ciekawostką homarium jest np. to, że homary muszą mieć zakryte szczypce, żeby nie zjadły ostryg, którymi żywią się w naturalnym środowisku. Przed przyrządzeniem homary traktowane są w sposób humanitarny i poddawane hibernacji, czyli schłodzeniu przez ok. 5 minut - argumentuje manager.

Restauracja przygotowuje także posiłki na przyjęcia weselne, imprezy okolicznościowe oraz spotkania biznesowe. Lokal otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godzinach: 12.00 - 21.00.

Dania serwowane przez Niebieskiego Homara w Lubinie

Dania serwowane przez restaurację Niebieski Homar w Lubinie mają być niebanalne i wyjątkowe. Niebieski homar trafia się w głębinach 1 na 200 milionów

Oto, co zjecie w restauracji Niebieski Homar w Lubinie. Taki...

Gdzie znajduje się restauracja Niebieski Homar w Lubinie? Zobaczcie na poniższej mapie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lubin.naszemiasto.pl Nasze Miasto