- Nadal trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia w miejscowości Obora - poinformowała nas maja Grohman, rzecznik prasowy wójta gminy. - Wodę do celów spożywczych należy gotować minimum 2 minuty. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych i spłukiwania toalet.
Jak informuje lubiński Sanepid, w wodzie znaleziono bakterie z grupy coli, ale nie stwierdzono obecności bakterii Escherichia Coli i enterokoków, co oznacza, że bakterie, które znajdują się w wodzie mogą pochodzić np. z gleby czy roślinności.
Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Lubinie przestrzega mieszkańców Obory przed spożywaniem nieprzegotowanej wody. By uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych należy wodę przegotować. Gotować musi się przynajmniej dwie minuty, a potem trzeba ją pozostawić by ostygła.
Wodę bez przegotowania można używać między innymi do codziennego mycia się, prania i porządków. A także do spłukiwania toalet.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?