Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

UWAGA! Salmonella w pieprzu czarnym! Sprawdź, które partie mogą być groźne

Redakcja
Główna Inspekcja Sanitarna ogłosiła wycofanie ze sprzedaży niektórych opakowań mielonego pieprzu czarnego z firmy Agnex. Podczas badań wykryto w nich obecność salmonelli.

Jak informuje GIS spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Wycofane ze sprzedaży zostały następujące wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38 partie produktów:

  • pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021

Jak informuje na swojej stronie internetowej GIS.

W trakcie kontroli urzędowej w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki pobrano do badań próbki pieprzu czarnego mielonego, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021. W 1 z 5 badanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella.

Inspekcja sanitarna zaleca nie spożywanie pieprzu z tych partii.

Tak wyglądają wycofane opakowania. Jeśli takie posiadasz, sprawdź numer serii produktu!

UWAGA! Salmonella w pieprzu czarnym! Sprawdź, które partie m...

Przeprowadzono dalsze badania

W celu ustalenia źródła zanieczyszczenia pobrano do badań kolejne 5 próbek pieprzu czarnego mielonego, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021, oraz 5 próbek surowca – pieprzu czarnego mielonego pochodzącego z Wietnamu, z zamkniętych worków po 25 kg każdy, data minimalnej trwałości: 03.2021, numer partii 09-09/19 dostarczonego przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Ponadto pobrano do badań wymazy sanitarne ze środowiska produkcyjnego w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki.

Dodatkowe badania próbek wykazały obecność bakterii Salmonella w wyżej wymienionych próbkach pieprzu czarnego mielonego, 400 g oraz próbkach surowca – pieprzu czarnego mielonego, 25 kg, dostarczonego do Agnex Krzysztof Wierzbicki przez PHU GROTEX Eryk Grotowski, 62-800 Kalisz, ul. Tuwima 6. Obecności Salmonella nie stwierdzono w próbkach wymazów sanitarnych ze środowiska produkcyjnego firmy Agnex Krzysztof Wierzbicki.

Prowadzone są dalsze działania inspekcji sanitarnej w firmie PHU GROTEX Eryk Grotowski. Firma przedstawiła wynik badania przeprowadzonego na jej zlecenie w laboratorium prywatnym, zgodnie z którym w badanej próbce pieprzu czarnego mielonego z tej samej partii nie stwierdzono obecności bakterii z grupy coli oraz Salmonella.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto