18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rogale marcińskie: Jak je zrobić? [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Redakcja
Uczyli, jak zrobić rogale marcińskie
Uczyli, jak zrobić rogale marcińskie KQ
We wtorek w restauracji SPOT. piekarze z cukierni "Natura" uczyli poznaniaków, jak zrobić najlepsze rogale marcińskie. Zobaczcie zdjęcia z warsztatów i przepis na najlepsze rogale marcińskie!

Uczyli, jak zrobić rogale marcińskie
- Robię rogale od 25 lat, ale lubię je też jeść. Każdy może zrobić rogale w domu. Wystarczą dobre chęci - przekonuje Zbigniew Piskorski, właściciel piekarni-cukierni "Natura" w Poznaniu.

Uczestnicy warsztatów mieli jednak pewne trudności. - Robię rogale pierwszy raz, chociaż mam dziadka cukiernika. Najtrudniejsze jest wałkowanie. Czuję, że będę miała zakwasy. Najlepiej wychodzi mi zwijanie - mówiła Małgorzata Łukowska.

Rogale marcińskie to rogale z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywane w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada.

Jak zrobić rogale marcińskie? Przeczytajcie przepis piekarni "Natura" na 15 sztuk rogali

Masa makowa biała 1,35 kg
Mak biały - 25 dkg ( 1 szklanka)
Okruchy biszkoptowe - 30 dkg (2 szklanki)
Cukier - 1 szklanka
Orzechy - 12 dkg
Rodzynki - 12 dkg
Margaryna - 40 dkg
Esencja migdałowa - 10ml (1 aromat)
Skórka pomarańczowa - 12 dkg

Wypłukany mak zaparzamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy cukier, margarynę i przesmażamy wszystkie składniki na niewielkim ogniu stale mieszając. Ważne by uważać, aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

Ciasto
Mąka pszenna - 500g - 4,5 szklanki
Jaja - 2 szt.
Drożdże - ½ kostki
Cukier - ½ szklanki
Mleko 3,2% - 1 szklanka (ciepłe)
Olej - ½ szklanki
Sól - 2 płaskie łyżeczki
Margaryna francuska - 300g

Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże w mleku, cukier, jaja i sól. Składniki lekko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą, sprężystą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej, łączymy z ciastem i jeszcze chwilę wyrabiamy. Nie może to trwać za długo, bo ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Następnie należy uformować je w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto powinno się przełożyć na stolnicę i ponownie rozwałkować na prostokąt.

Margarynę trzeba rozsmarować równomierne na cieście w 2/3.części, a ciasto złożyć na 3 części. Dobrze jest skleić brzegi i rozwałkować ponownie używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio na 3 części, proces powtórzyć 3 razy. Po zakończeniu procesu ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 5-10 godzin. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na trójkąty.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć nadzienie na ciasto. Następnie zwijamy rogaliki - najlepiej zacząć od podstawy.

Gotowe rogale rozkładamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Wyrośnięte rogale smaujemy jajkiem rozrobionym z wodą (1:1) i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Ciepłe lukrujemy według uznania i posypujemy orzechami włoskimi.

SMACZNEGO!

Rogale marcińskie - czytaj więcej

Skomentuj:

Rogale marcińskie: Jak je zrobić? [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto