Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy pomorskiej kuchni: Świąteczne pierniczki uczniów ZSER w Bytowie

Marcin Pacyno
Kontynuujemy nasz cykl kulinarny. Dziś przepis na świąteczne pierniczki w wykonaniu uczniów III Klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego Zespołu Szkół Ekonomiczno Rolniczych z Bytowa. Zachęcamy Państwa do nadsyłania własnych przepisów. Zgłoszenia można wysyłać drogą e-mailową na adres [email protected] lub listownie do naszej redakcji w Bytowie, ul. W. Polskiego 2, albo do Miastka, ul. Kazimierza Wielkiego 7.

Świąteczne pierniczki

Składniki
Ciasto: 500 g mąki, 250 g miodu, 75 g masła, pół szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżka kakao, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier: 200 g cukru pudru, 3-4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania
Miód i cukier oraz masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i kakao, a także z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać przestudzoną masę i rozmącone jajko. Wszystko zagnieść aż stanie się jednolitą i lśniącą masą. Odstawić na dwie godziny. Następnie rozwałkować na kawałki grubości 0,5 do 1 cm. Wycisnąć za pomocą świątecznych foremek kształty ciasteczek. Do pieczenia ułożyć ciasteczka na papierze do pieczenia na blasze, zachowując odstępy. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 5-10 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, tak aby powstał lukier. Upieczone ciasteczka udekorować lukrem.
– Ciastka najlepiej zrobić kilka dni przed podaniem, gdyż wtedy są najsmaczniejsze – radzą uczniowie. – Życzymy smacznego przy świątecznym stole.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto