Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na świąteczne dania

siepa
siepa
Kilka przepisów na przykładowe dania świąteczne. Powodzenia i smacznego!

KARP PO POLSKU GOTOWANY W PIWIEdanie łatwe, czas przygotowania - 1 godz.Składniki: 1 karp, 1 łyżka masła, 2 cebule, 2 pietruszki, 2 marchewki, 2 łyżeczki miodu, 500ml jasnego piwa, 1 pęczek natki pietruszki, świeżo mielony czarny pieprz, sólWykonanie: Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodajemy obrane i pokrojone w paseczki jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, solimy, pieprzymy, zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu ok. 5 minut, zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10–15 minut. Kawałki ryby wykładamy na półmisek, polewamy przecedzonym wywarem i posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy.KARP Z PIECZARKAMI W BIAŁYM WINIEdanie średnie, czas przygotowania - 1 godz. 20 min.Składniki: 1 kg patroszonego karpia, 300 g pieczarek, 2 cebule, 100 ml białego wina, 100 g margaryny, 3 łyżki mąki, 70 ml oleju, sól, pieprzWykonanie: Na patelni rozpuść margarynę i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w grubsze plasterki i dodaj na patelnię z cebulą. Pod koniec smażenia dodaj wino. Karpia podziel na 4 porcje. Przypraw solą i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej, smaż karpia po 2 min z każdej strony. Wyłóż na półmisek i obłóż smażonymi pieczarkami z cebulą.PSTRĄG PO KRÓLEWSKU Z KURKAMIdanie łatwe, czas przygotowania - 30 minutWykonanie: Pstrąga oskrobać, odciąć płetwy, namoczyć na 20 minut w zimnej wodzie wymieszanej z mlekiem (1 szklanka mleka). Pstrąga porządnie umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić kurki, smażyć 8 minut. Dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek, posolić, posypać pieprzem, smażyć jeszcze minutę. Małą łyżeczką nakładać farsz w środek ryby, dociskać żeby weszło jak najwięcej farszu, zaszyć nitką. Rozgrzać olej na patelni, pstrąga położyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor przewracając kilka razy.RYBA PO GRECKUdanie średnie, czas przygotowania - 1 godz.Składniki: 0,5 kg filetów z ryby morskiej, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki oliwy, natka pietruszki, sólSos grecki: 2 marchwie, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 cebule, 3 łyżki oleju, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka papryki mielonej, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 3/4 szklanki wody, szczypta cukru, sól, liść laurowyWykonanie: Filety ryby umyj i pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i podsmażaj z obu stron na oliwie przez ok. 15 min. Posól do smaku.Wykonaj sos: warzywa zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko przez ok. 10 min. na oliwie. Dodaj pieprz, sól, cukier, ziele angielskie, dodaj starty ząbek czosnku, paprykę i koncentrat. Duś całość na małym ogniu przez ok. 30 min. Sos powinien być gęsty, o smaku słodko kwaśnym. Rybę ułóż na półmisku i obłóż warzywami w sosie, dodaj pietruszkę do dekoracji.PIEROŻKI Z KRUCHEGO CIASTA Z FARSZEM GRZYBOWYMdanie średnie, czas przygotowania - 1 godz. 30 min.Składniki: ciasto: 200 g pszennej mąki, 120 g masła, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, szczypta solifarsz: 100 g grzybów wcześniej ugotowanych na wywar do barszczu, 1 mała cebula, 1 łyżka masła, świeżo mielony czarny pieprz, sólWykonanie: Na desce łączymy składniki ciasta, siekając je wpierw nożem (masło musi być miękkie), potem zagniatamy, formujemy w kulę, owijamy folią plastikową i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Na patelni topimy masło, szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę, dodajemy posiekane drobniutko grzyby, smażymy razem kilka minut, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kółka kieliszkiem do wina. Na każde kładziemy nieco farszu, dokładnie zlepiamy brzegi, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku, aż pierożki się zezłocą. Podajemy na ciepło razem z barszczem (można je odgrzać w piekarniku).PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMIdanie średnie, czas przygotowania - 1 godz. 30 min.Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 1/2 stołowej łyżki soli, 1 szklanka wrzącej wodyfarsz: 0,5 kg kwaszonej kapusty, 8 suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 4 łyżki olejuWykonanie: Przygotuj farsz: kapustę lekko obgotuj, odcedź i posiekaj. Grzyby namocz na 30 min w ciepłej wodzie i obgotuj je przez 15 - 20 min w tej samej wodzie, w której się moczyły. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie smaż ją na oliwie, na wolnym ogniu, aż zarumieni się na oliwie na złoty kolor. Na patelnię wrzuć kapustę, posiekane obgotowane grzyby, sól i pieprz. Duś pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka i odcedź.Przygotuj ciasto: mąkę i sól połącz z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyrób rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka i nakładaj do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się. Ulepione pierogi układaj na posypanej mąką tacy. Pierogi wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przelej ciepłą wodą. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę posiekaną w kostkę i posyp nią pierogi.ŚLEDZIE W OLEJUdanie łatwe, czas przygotowania - 15 minut, macerowanie - 24 godzinySkładniki: 0,5 g płatów śledziowych, 2 łyżki musztardy, 3 cebule pokrojone w kostkę, 1/2 szklanki oleju, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 6 ziaren pieprzuWykonanie: Umyj w wodzie płaty śledziowe. Każdy płat posmaruj z jednej strony musztardą, zwiń w ścisły rulonik i zepnij wykałaczką. Ruloniki luźno układaj warstwami w słoiku, każdą warstwę posyp cebulą. Na wierzch dodaj przyprawy i zalej olejem, aby śledzie były przykryte w całości. Odstaw na 1 - 2 dni do lodówki.CIASTO MAKOWIECdanie trudne, czas przygotowania - 1 godz. 30 min., pieczenie - 50 min.Składniki: 1 puszka z masą makową, do dekoracji: orzechy włoskie ciasto: 3 szklanki mąki, 150 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, jajko i 4 żółtka, 60 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka cukru, skórka starta z cytrynylukier: białko, 3/4 szklanki cukru pudru, sok z 1/2 cytrynyWykonanie: Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie wysyp mąkę na stolnicę lub do miski i w zrobione wgłębienie w mące wlej odczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Pamiętaj, że ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy nie klei się do rąk. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 - 25 min (przykryj ciasto ściereczką).Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Posmaruj masą makową i każdy z nich zwiń w rulon. Rulony zawiń w papier do pieczenia i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180° przez 50 min. Wyjmij ciasto. Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Gdy ciasto ostygnie polukruj je i posyp orzechami. KEKS ŚWIĄTECZNYdanie łatwe, czas przygotowania - 40 min., pieczenie - 1 godz.Składniki: 250 g margaryny (do ciasta), 1 cukier waniliowy, 150 g szklanki cukru, 5 jajek, 50 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g mąki pszennej, 200 g mąki ziemniaczanej, 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych), olejek migdałowy, szczypta soli, 50 g margaryny do wysmarowania formy, 2 łyżki bułki tartejWykonanie: Utrzyj margarynę ze zwykłym cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodaj jajka. Następnie wlej olejek i śmietanę i dobrze wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bakalie. Znów wymieszaj. Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej ciasto. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 - 190°.  Piecz przez ok. 1 godz. SMACZNEGO!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepisy na świąteczne dania - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na torun.naszemiasto.pl Nasze Miasto