Upiecz na święta sernik przekładany Marii Wit z Nędzy
Składniki na biszkopt:
7 jajek, 7 łyżek cukru, 8 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki kakao
1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu, 8 jajek,
1 masło, 2 cukry waniliowe, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cytryna.
Do dekoracji: gorzka czekolada, rodzynki, lukier cytrynowy.
Wykonanie biszkoptu:
jajka i cukry utrzeć do białości ok. 8 minut, odmierzyć na sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wsiać do masy jajecznej i delikatnie zamieszać. Wylać masę na blaszkę 20 x 40 wyłożoną papierem, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier i przekroić na dwa placki.
Jeden placek włożyć z powrotem na blaszkę, wyłożyc połowę masy twarogowej, na to następny placek i resztę masy twarogowej, wyrównać powierzchnię. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wykonanie masy twarożkowej:
masło utrzeć, połączyć z ubitymi żółtkami z cukrem. Twarożek zmielić 3 razy, do twarożku dodać stopniowo, mieszając masę maślaną, dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę otartą z cytryny oraz pianę ubitą z białek, delikatnie zamieszać.
Lukier cytrynowy:
do cukru pudru dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Dekoracja:
Po wystudzeniu rysujemy gałązki rozgrzaną czekoladą, układamy bazie z rodzynek w czekoladzie i lukrem cytrynowym.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?