Składniki na ciasto:
300 g mąki,
100 g masła,
100 g cukru,
50 ml maślanki lub mleka,
30 g drożdży,
2 żółtka,
1 cukier waniliowy,
sól.
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki,
100 g masła,
100 g cukru,
1 cukier waniliowy,
1 żółtko.
Ponadto:
1 litr jagód,
3 łyżki tartej bułki.
Wykonanie:
Mleko, drożdże, łyżkę cukru mieszamy. Przesiewamy mąkę dodajemy masło, cukry, żółtka, sól i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy masę drożdżową, zagniatamy i odstawiamy.
Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy mikserem.
Na wysmarowaną blaszkę wykładamy równo 2/3 ciasta, posypujemy je tartą bułką, i wsypujemy jagody. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy na jagody, smarujemy ciasto białkiem i nakładamy kruszonkę.
Pieczemy 40 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu można ciasto polać lukrem cytrynowym zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego!
Kolejny przepis z Raciborza w piątek 20 lipca w Dzienniku Zachodnim
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?