Placki ziemniaczane: najlepszy przepis. Dwa sposoby na pyszne, chrupiące danie

Michał Sierek
Michał Sierek
Placki ziemniaczane. Poniżej znajdziesz przepisy na tradycyjne placki oraz na placki z ziemniaków i marchewki tartych na grubych oczkach. Co zrobić, by były chrupiące - przeczytaj Pixabay, zdjęcie ilustracyjne
Podajemy dwa sprawdzone przepisy na placki ziemniaczane. Pierwszy - bardziej tradycyjny, drugi, który na pewno pokochacie - z ziemniaków tartych na grubych oczkach. Jak zrobić pyszne chrupiące placki ziemniaczane? Poniżej znajdziecie listę produktów oraz sposób przygotowania. Jeśli macie jakieś wskazówki dotyczące przygotowywania placków ziemniaczanych, zostawcie je w komentarzu.

Składniki:
1/2 kilograma ziemniaków
1 łyżka mąki (pszennej)
1/2 cebuli (średniej wielkości)
1 jajko
sól, pieprz
olej

Przepis na placki ziemniaczane

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce (na małych oczkach). Zostaw starte ziemniaki w misce - wybierz większe naczynie, będzie wygodniej odsączyć ziemniaki. Przechyl miskę i oprzyj - po 10 minutach odlej sok, który się zebrał. Powtórz czynność za chwilę, na koniec przyciśnij starte ziemniaki ręką i odsącz resztkę soku.

Zetrzyj cebulę na drobnych oczkach i dodaj do odsączonych ziemniaków. Dodaj 1 łyżkę pszennej mąki i wbij jajko. Dodaj dwie-trzy szczypty soli oraz pieprz do smaku. Wymieszaj. Jeśli masa nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj nieco więcej mąki.

Jak smażyć placki, by były pyszne i chrupiące?

Teraz czas na smażenie. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej. Tu bardzo ważna uwaga, która dotyczy nie tylko smażenia placków ziemniaczanych. Poczekaj aż olej dobrze się rozgrzeje (możesz sprawdzić wrzucając na patelnię dosłownie szczyptę wymieszanych ziemniaków na placki). Jeśli rozlejesz masę za wcześnie na zimny olej, Twoje placki "napiją się" tłuszczu, będą bardziej kaloryczne i mniej smaczne.

Masę wlewamy dopiero na dobrze rozgrzany olej
Masę wlewamy dopiero na dobrze rozgrzany olej Pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Olej rozgrzany? No to smażymy. Rozlej masę na olej i delikatnie rozprowadź, by miała jednolitą grubość. Wielkość placków zależy od Ciebie, mniejsze na pewno wygodnie będzie się smażyć i przewracać niż takie, które zajmą całą patelnię. Smaż około 2-3 minut z każdej strony, aż placek zarumieni się na złoty kolor. Następnie przełóż placek na talerz. Ważne, by wyłożyć go ręcznikiem papierowym, który zbierze nadmiar spływającego tłuszczu. Wówczas Twoje placki będą jeszcze bardziej chrupiące.

Placki ziemniaczane możesz podać z gęstą śmietaną, śmietaną i cukrem, samym cukrem. Można też przygotować do nich sos czosnkowy, grzybowy albo gulasz... Placek będzie najbardziej chrupiący, gdy podasz go natychmiast po smażeniu. Smacznego!

Poczekaj aż olej dobrze się rozgrzeje. Jeśli rozlejesz masę za wcześnie na zimny olej, Twoje placki "napiją się" tłuszczu, będą bardziej kaloryczne i mniej smaczne.

Przepis na placki ziemniaczane (tarte na grubych oczkach) z marchewką

By przygotować pyszne placki ziemniaczane z marchewką, będziesz potrzebował tych samych produktów i jednej średniej marchewki.

Składniki:

  • 1/2 kilograma ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżka mąki (pszennej)
  • 1/2 cebuli (średniej wielkości)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania - placki ziemniaczane z marchewką
Zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach do dużej miski. Odczekaj chwilę i wyciśnij ręką starte ziemniak - odsącz i odlej płyn. Następnie zetrzyj marchewkę na grubych oczkach oraz cebulę na mniejszych oczkach i dodaj do odsączonych ziemniaków. Dodaj jajko, mąkę, sól (2-3 szczypty) i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Jeśli masa nie będzie wystarczająco związana, możesz dodać jeszcze jedno jajko lub więcej mąki.

Zasady dotyczące smażenia są takie same same jak w pierwszym przepisie - pamiętaj o rozgrzaniu oleju, smaż aż placek będzie zarumieniony i pamiętaj o odsączeniu nadmiaru tłuszczu wykładając na papier. Smacznego!

Jeśli masa nie będzie wystarczająco związana, możesz dodać jeszcze jedno jajko lub więcej mąki.

Jak dobry jesteś?

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Materiał oryginalny: Placki ziemniaczane: najlepszy przepis. Dwa sposoby na pyszne, chrupiące danie - Express Bydgoski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie