Składniki na ok 12 muffinek:
- 1 jajko,
- 130 ml mleka,
- 90 ml oleju roślinnego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 g cukru
- 2 łodygi rabarbaru
- lukier: ok 6 łyżek cukru pudru, kilka kropel aromatu waniliowego lub soku z cytryny, 1 łyzżka wrzątku
Wykonanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok 1 cm. kawałki. Bierzemy dwie miseczki. W jednej łączymy mleko, olej i jajko, delikatnie roztrzepując. W drugiej – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wanilię. Wlewamy składniki płynne do sypkich, dodajemy rabarbar i całość delikatnie łączymy łyżką. Mieszamy tylko tyle by nie było sypkiej mąki. Foremki na muffinki lub papilotki wypełniamy masą i pieczemy ok 20 minut.
Lukier
Gdy muffinki wystygną możemy przygotować lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy aromat waniliowy lub sok z cytryny i łyżkę wrzątku. Ucieramy aż lukier nabierze połysku. Gdy jest za rzadki dosypujemy cukier puder aż do pożądanej konsystencji. Smarujemy wierzch muffinek.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?