Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Muffinki z rabarbarem i lukrem ( PRZEPIS) Słodka, majowa przekąska

KP
Muffinki już dawno podbiły nasze serca. Cenimy je za łatwość i szybkość wykonania oraz dużą różnorodność smaków. Tym razem proponujemy wersję rabarbarową, lekko kwaskową ze słodkim, waniliowym lukrem.

Składniki na ok 12 muffinek:

- 1 jajko,
- 130 ml mleka,
- 90 ml oleju roślinnego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 g cukru
- 2 łodygi rabarbaru
- lukier: ok 6 łyżek cukru pudru, kilka kropel aromatu waniliowego lub soku z cytryny, 1 łyzżka wrzątku

Wykonanie

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok 1 cm. kawałki. Bierzemy dwie miseczki. W jednej łączymy mleko, olej i jajko, delikatnie roztrzepując. W drugiej – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wanilię. Wlewamy składniki płynne do sypkich, dodajemy rabarbar i całość delikatnie łączymy łyżką. Mieszamy tylko tyle by nie było sypkiej mąki. Foremki na muffinki lub papilotki wypełniamy masą i pieczemy ok 20 minut.

Lukier

Gdy muffinki wystygną możemy przygotować lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy aromat waniliowy lub sok z cytryny i łyżkę wrzątku. Ucieramy aż lukier nabierze połysku. Gdy jest za rzadki dosypujemy cukier puder aż do pożądanej konsystencji. Smarujemy wierzch muffinek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krasnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto