MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 9.06 w Piechowicach

NOWE
Przegląd tygodnia od 9.06 w Piechowicach

Przegląd tygodnia od 9.06 w Polanicy-Zdroju

NOWE
Przegląd tygodnia od 9.06 w Polanicy-Zdroju

Polecamy

Urodziłaś się w tym dniu? Jesteś prawdziwą szczęściarą

Urodziłaś się w tym dniu? Jesteś prawdziwą szczęściarą

To prawdziwa zmora Polaków na urlopie. Czego obawiamy się podczas wakacji?

To prawdziwa zmora Polaków na urlopie. Czego obawiamy się podczas wakacji?

Uwaga na te reklamy w Google – to oszustwo. Nie klikaj!

Uwaga na te reklamy w Google – to oszustwo. Nie klikaj!