Ryba i ryż
Na początek potrzebować będziemy przede wszystkim dobrej jakości składników. Sercem sushi jest dobra ryba, a ta powinna być jak najświeższa. Najczęściej w rolki z ryżem zawijamy łososia lub tuńczyka (żółtopłetwego lub błękitnopłetwego), ale do rolek nadawać się będą także inne ryby i owoce morza. Kluczowym będzie także wybór odpowiedniego rodzaju ryżu. - Najlepsze są ryże japońskie i kalifornijskie. Ryż należy dobrze wypłukać i dodać zaprawę octową. Różne restauracje mają różne receptury - wyjaśnia Mariusz Muszkowski. Podstawą dobrej zaprawy będzie oczywiście ocet ryżowy, który tradycyjnie miesza się z azjatyckim winem ryżowym sake, japońskim bulionem dashi lub innymi dodatkami. Składniki mieszanki pozostają oczywiście często tajemnicą szefa kuchni.
Zobacz też: Jak rozpoznać dobrą restaurację? Liczy się nie tylko to, co mamy na talerzu [ZDJĘCIA, WIDEO]
Ryba, ryż i algi to nie wszystko
Rolki z ryżem na zewnątrz to uramaki, popularne znacznie bardziej na zachodzie niż w Japonii. Tradycyjne sushi robimy owijając ryż i składniki sprasowanymi liśćmi nori, alg morskich wykorzystywanych szeroko w kuchni. Podczas zawijania liczyć się będą także proporcje ryżu i ryby. Ogólna zasada brzmi “im więcej ryby, a mniej ryżu, tym lepiej”. Rzecz jasna, będziemy potrzebować trochę wprawy zanim nasze sushi nabierze odpowiedniego kształtu, wyglądu i smaku. - Nie jest łatwo zrobić sushi w domu. Takie sushi, choć dobre, będzie zawsze słabszej jakości niż to podane w restauracji - mówi Mariusz Muszkowski. A jakie błędy popełniają najczęściej profesjonalni kucharze? - Krzywo krojona ryba, źle krojone rolki, źle ułożone sushi na talerzu. To wszystko źle świadczy o kucharzu - wymienia szef kuchni Ten Sushi.
A może banan do tego?
A co z pozostałymi składnikami? To już kwestia naszych osobistych preferencji. Jeśli z jakiś dziwnych przyczyn smakuje nam sushi z kiszoną kapustą i czekoladą, nikt przecież nie zabroni nam przygotować go w ten sposób. Warto jednak pamiętać, że spora część dodatków, które dziś uważamy za tradycyjne, w oryginalnym sushi była zupełnie nie znana. W japońskiej wersji tego przysmaku nie znajdziemy ani majonezu, ani serków do smarowania. - Sushi z bananem czy Nutella to wersje wedle europejskiego smaku. Oryginalne japońskie sushi to ryż, nori, ryba i wasabi. Co prawda, w Japonii ten styl też się zmienia i ich sushi jest coraz bardziej “zeuropeizowane” - tłumaczy Mariusz Muszkowski.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?