MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Tajemniczy Kirkut w Wielowsi: Świadek Dawnych Historii i Niewypowiedzianych Tajemnic

Tajemniczy Kirkut w Wielowsi: Świadek Dawnych Historii i Niewypowiedzianych Tajemnic

Biegiem na film 2024. Fantazja spotyka sport!

Biegiem na film 2024. Fantazja spotyka sport!

Polecamy

Mio MiVue 935W. Nowy wideorejestrator z nagrywaniem w 4K

Mio MiVue 935W. Nowy wideorejestrator z nagrywaniem w 4K

Co oznacza imię Zofia? Jest wyjątkowe na skalę światową

Co oznacza imię Zofia? Jest wyjątkowe na skalę światową

Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę

Bolą cię plecy? Te ćwiczenia rozciągające przed snem przyniosą ulgę