Dzik ' i Królik Ramen Shop to miejsce, jakiego w Dzierżoniowie jeszcze nie było. Od wejścia widać i czuć, że liczy się tutaj każdy detal. W powietrzu unosi się zapach japońskich produktów, które są używane do przygotowania ramenu. I choć miejsce zostało otwarte zaledwie kilka dni temu, to już cieszy się zainteresowaniem wśród dzierżoniowian.
- Nie sądziłem, że tak dużo gości z Dzierżoniowa będzie pytać o ramen, że będą wiedzieć, co to jest. Ci, którzy przyszli i spróbowali ramenu po raz pierwszy, są mile zaskoczeni i mówią, że wrócą - mówi właściciel ramenowni, Łukasz Dzikowski.
Ramen w Dzierżoniowie jest tworzony na oczach gości, na otwartej kuchni. Miski są "składane" przy gościach - każdy może podejść, zapytać, porozmawiać.
Na klasyczny ramen składa się kilka podstawowych składników. Główną rolę odgrywa ramen, czyli ręcznie robiony makaron na wodzie alkalicznej, który gotuje się ok. 50 sekund. Wywar zupy jest na ogniu 12-18 godzin. Szarpana wołowina jest przygotowywana 18-20 godzin, żeby każde włókno mięsa się rozrywało i było idealnie soczyste. Wszystko jest marynowane w produktach japońskich, w które zaopatruje się restauracja.
- Wersji jest tyle, ilu jest kucharzy. Najważniejsze jest, żeby nie zepsuć wywaru. Wywary gotujemy jałowe. Smak nadaje tare (dosłownie "sos" - przyp. red.).
Co można zjeść w Dzik ' i Królik Ramen Shop? Menu, ceny
Karta jest krótka, przez co możemy mieć pewność, że zjemy tu świeżo. Serwowany jest przede wszystkim ramen - i to w siedmiu odsłonach:
- trufle shoyu
- shio ramen
- paitan ramen
- tonkotsu ramen
- tantanramen
- curry paitan
- curry vegan
Do swojego ramenu można też dobrać dodatki: marynowane jajko ajitsuke, boczek chashu, menmę (fermentowane lub marynowane pędy bambusa) czy wołowinę.
Oprócz zupy dostaniemy też bao - bułeczki robione na parze z burgerem z krewetki lub z boczkiem chashu, czyli zrolowanym boczkiem, wolno pieczonym w marynacie z sosu sojowego i mirinu z dodatkiem imbiru i dymki oraz kimchi, czyli koreańską kiszoną kapustę pekińską na ostro – jak podkreślają Dzik ' i Królik: dla nas Polaków z wyrazistym naciskiem na czosnek.
Ceramika, w której podawany jest ramen, to ręcznie robione miseczki na zamówienie. Ich pojemność to 1,2 litra i są w dwóch kształtach – jeden stożkowy, drugi okrągły.
Kto tworzy Dzik ' i Królik Ramen Shop?
Dzierżoniowska ramenownia to wynik współpracy dwójki przyjaciół - Łukasza Dzikowskiego i Rajmunda Królika. Oboje są wykształconymi kucharzami, szefami kuchni z wieloletnim doświadczeniem w pracy w hotelach i restauracjach. Rajmund Królik został odznaczony czapkami Gault & Millau (obok Michelin najbardziej prestiżowe odznaczenie gastronomiczne - przyp. red.). Teraz postanowili spróbować zarazić miłością do ramenu dzierżoniowian, bo – jak podkreślają – „miasto ciągle się rozwija”.
Dzik ' i Królik stawiają na lokalność i sezonowość oraz japońskie składniki. Ich założeniem jest menu zmieniające się kwartalnie i korzystanie z dobrodziejstw matki natury. W przyszłości planują też okazjonalnie organizować kolacje degustacyjne – zapraszać gości, odwracać swój klimat o 180 stopni i zamiast kuchni japońskiej serwować dania staropolskie, włoskie czy fine dining.
Sprawdź Dzik ' i Królik Ramen Shop na mapie:
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?