W skrócie
Jajka faszerowane to niemal obowiązkowa przystawka do podania na Wielkanoc. Można nadziewać je żółtym serem, awokado lub masą z szynki. Miłośnicy mięsa śmiało mogą sięgnąć po chrupiący boczek, który świetnie smakuje wymieszany z serem pleśniowym i doprawiony szczyptą wędzonej słodkiej papryki.
Jajka faszerowane boczkiem – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 60 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 30 g sera z niebieską pleśnią,
- 6 plastrów wędzonego boczku,
- szczypta wędzonej papryki,
- 20 g posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.
Jak zrobić jajka faszerowane boczkiem?
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
- Następnie obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka.
- Białka odstaw na bok, a żółtka wymieszaj w misce z gęstym jogurtem naturalnym.
- Do masy jajecznej rozkrusz ser z niebieską pleśnią.
- Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
- Wystudzony boczek dodaj do farszu, dokładnie wymieszaj i wypełniaj nim wgłębienia w białkach jajek.
- Dopraw wędzoną słodką papryką.
- Jajka faszerowane boczkiem przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.
- Dodatkowo można ozdobić wierzch jajek faszerowanych boczkiem chrupiącymi kawałkami boczku.
Jajka można także faszerować przy pomocy rękawa cukierniczego. Dzięki temu prosta i szybka przekąska nabierze eleganckiego wyglądu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?