Nawet 6 tys. zł kary. Za co grożą wysokie mandaty w czasie wyjazdu na ferie?
Ferie zimowe to czas rodzinnych wyjazdów i nie warto go psuć, narażając się na horrendalnie wysokie mandaty. Kierowcy dopuszczający się poważnych wykroczeń mogą...
Czy olej słonecznikowy jest zdrowy? Ten w butelce i w produktach to odmienne tłuszcze
Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczów, który spożywamy także w produktach przetworzonych. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to jeden...
Łosoś smażony na patelni. Smak tak przyrządzonej ryby jest wyśmienity
Łosoś z patelni to pyszne danie, które odpowiednio przygotowane może stanowić prawdziwy rarytas. Podpowiadam, jak sprawić by ryba była soczysta i aromatyczna....
Takie błędy popełniamy najczęściej, przyrządzając mięso mielone [lista]
Mięso mielone jest nie tylko bardzo popularne. To także jeden z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych na świecie. W polskich domach po mięso mielone...
Zerówki kontra klatkowe. Jak przechowywać jajka w lodówce?
Jajka to podstawowy produkt używania do gotowania w kuchni. Najczęściej używamy ich do pieczenia ciast, klopsów, majonezów i podajemy jako dodatek do...
Tak oszczędzisz, wykorzystując resztki. Piwo z chleba, pesto z liści rzodkiewki
Ci, którzy obierają warzywa, tracą nie tylko część witamin i składników mineralnych skrywających się zaraz pod skórką. Marnują również część kupionego lub...
Zimne czy gorące, czyli co jeść i pić podczas upałów? Smakoterapia podpowiada
Iwona Zasuwa to popularna autorka książek i bloga o nazwie „Smakoterapia”, a także wokalistka, znana ze współpracy z Kayah. Poprzez gotowanie chce pokazywać, że...
Jedzenie w podróży. Co zabrać ze sobą na drogę?
Lato to czas upragnionych urlopów. Właśnie wtedy wyruszamy na wycieczki. Wiele osób zastanawia się, jakie jedzenie, zabrać ze sobą do bagażu podręcznego do...
Szparagi to najlepsze warzywo wg Makłowicza. Rady i przepisy od mistrzów kuchni
Szparagi to hit wiosny. Istnieje na nie wiele sposobów. Warto zrobić szparagi z piekarnika, patelni i z grilla. Swoich zwolenników mają zarówno szparagi...
Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Przyprawy i dodatki
Żurek wielkanocny to tradycyjna, świąteczna zupa podawane w Wielką Niedzielę. Na jej przygotowanie jest wiele przepisów. Żurek w chlebie, żurek z suszonymi...
Jak przyrządzić plantany? Czym różnią się od popularnych u nas bananów?
W jednym z popularnych dyskontów spożywczych od paru dni można kupić plantany, zwane też platanami. Banany warzywne o ziemistym smaku i zwartej konsystencji...
Co zrobić z czerstwego chleba? Nie musisz go wyrzucać
Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść całego chleba od razu. Można podzielić go na porcje i zamrozić. Można też poszukać kilku prostych metod na przywrócenie mu...
Takie są oznaki nieświeżego mięsa. Zobacz, po czym rozpoznać zepsute mięso!
Czasami trudno jest rozpoznać na pierwszy rzut oka, czy mięso jest nieświeże. Spożycie zepsutego mięsa może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. W galerii...
10 krajów Europy zaostrzyło restrykcje dla turystów. Tu szczepienie już nie wystarczy
W Europie trwa czwarta fala pandemii koronawirusa, a sytuację dodatkowo pogorszył wyjątkowo zaraźliwy wariant omikron. W związku z wysoką liczbą nowych zakażeń...
Uniknij wtopy i sprawdź, jak wymawiać nazwy tych potraw
Wybierasz się za granicę? A może do włoskiej restauracji? Zobacz, jak wymawiać nazwy potraw, które pochodzą z języków obcych i uniknij wtopy przy zamawianiu...
Plebiscyt Wielkie Odkrywanie Dolnego Śląska 2015 zakończony!
Wraz z naszymi Czytelnikami wybraliśmy najciekawsze miejsca na Dolnym Śląsku. Nagrody i certyfikaty zostaną wręczone zwycięzcom podczas uroczystej gali w Zamku...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 3 tygodnie temu w kategorii Ortopeda
Dodano 2 miesiące temu w kategorii Materiały budowlane
Dodano 2 miesiące temu w kategorii Sklepy rowerowe
Dodano 4 miesiące temu w kategorii Inspektoraty