Grzyby to ciekawy dodatek do dań mięsnych i sosów, ale nie wszystkie powinny znaleźć się na talerzu – niektóre grzyby stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Grzyby niejadalne dzielimy na dwie kategorie: grzyby gastroenterotoksyczne (ich toksyny mają wpływ na układ pokarmowy, wywołując biegunkę, wymioty, ból brzucha i brak łaknienia) oraz grzyby cytotropowe (prowadzą do groźnego uszkodzenia narządów wewnętrznych, głównie nerek i wątroby). Do grzybów cytotropowych zaliczamy: olszówkę, muchomora sromotnikowego, zasłonaka rudego oraz piestrzenicę kasztanowatą.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?