Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp pieczony - oryginalny przepis na wigilijne danie [jak przygotować?]

Ewa Wilczyńska
Karp pieczony, a może karp smażony? Przepisów na tą świąteczną rybę jest wiele. My podpowiadamy jak przyrządzić karpia, żeby było nie tylko smacznie, ale i oryginalnie. Zobacz jak przygotować pieczonego karpia. To prosty i efektowny przepis.
Karp pieczony, a może karp smażony? Przepisów na tą świąteczną rybę jest wiele. My podpowiadamy jak przyrządzić karpia, żeby było nie tylko smacznie, ale i oryginalnie. Zobacz jak przygotować pieczonego karpia. To prosty i efektowny przepis.
Karp to ryba, która na co dzień nie cieszy się popularnością, ale podczas wigilii jest królową stołu. Zazwyczaj jemy karpia smażonego, ale czasem warto poeksperymentować. Dlatego u nas dzisiaj przepis na karpia pieczonego ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem. Tak przyrządzony karp to idealna propozycja dla tych, którzy nie lubią charakterystycznego zapachu tej wigilijnej ryby. A przepis jest prosty i efektowny.

KARP PIECZONY - PRZEPIS NA KARPIA ZE SZPINAKIEM I ŻÓŁTYM SEREM POD BESZAMELEM

Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem - składniki:
Do przygotowania ryby:
- 1 kg karpia
- pół szklanki startego sera żółtego
- 300 g szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżki przyprawy do ryb
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Do przygotowania sosu:
- 3 łyżki masła
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 liście laurowe
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem - sposób przygotowania:
Karpia należy oczyścić i opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Płaty pokroić na 4-6 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb, a następnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 3 godziny. W tym czasie poddusić szpinak. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem obsmażyć kawałki karpia (po 3 minuty z każdej strony). Nasmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim rybę. W rondelku rozpuścić masło, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Po połączeniu składników zdjąć naczynie z ognia i dodać zimne mleko energicznie mieszając, aby powstała jednolita, gładka masa. Całość postawić znów na ogniu, dodać liść laurowy i gotować przez 5 minut mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Następnie na wigilijnej rybie należy ułożyć warstwami: szpinak, starty ser żółty i ponownie szpinak. Całość zalać przygotowanym sosem. Przykryć naczynie, wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C. Pieczonego karpia najlepiej podawać z dodatkami lub świeżym, białym pieczywem.

Karp pieczony - dobra rada:
Świeżego karpia należy wcześniej odpowiednio wyfiletować. Do tej czynności przyda się nam specjalny, ostry nóż do filetowania. Zaczynamy nacinając rybę tuż przy głowie aż do kręgosłupa, przy czym nie odcinamy głowy. Następnie przecinamy karpia wzdłuż grzbietu, prowadząc nóż powoli po ości kręgosłupa i kończąc to cięcie niedaleko ogona. Kiedy przygotujemy już pierwszego filet karpia, zaczynamy drugi w tym właśnie miejscu. Obracamy rybę i nacinamy ją z drugiej strony głowy. Trzymając filet przesuwamy nożem dociskając ostrze do skóry karpia. Gotowe filety karpia można wykorzystać do tej albo innej potrawy.

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi o Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto